E-mail blijft hét krachtigste kanaal om klanten te werven en te behouden. Een e-mailnieuwsbrief genereert meer bezoekers naar je webshop en leidt naar meer omzet en meer klanten. ‘The money is in the list’ hoor ik wel eens. Een e-mailadres in je verzendlijst is heel waardevol, maar hoe kom je nu aan die adressen? Er zijn al veel blogs over geschreven, maar het kan – denk ik – geen kwaad om nog eens een aantal tips op een rij te zetten.
1. Begin bij je collega’s
Vanuit je bedrijf worden er waarschijnlijk nog veel mails over en weer gestuurd. Naar klanten, zakenrelaties, etcetera. Laat elke medewerker in zijn of haar handtekening een link opnemen naar het inschrijfformulier van je nieuwsbrief. Kleine moeite, toch?
2. Werk vanuit ieder contactmoment
Laat je mensen binnen de organisatie er van bewust worden dat een e-mailadres belangrijk is. Ze kunnen tijdens contactmomenten met relaties en klanten wijzen op het bestaan van de nieuwsbrief en zelfs om een e-mailadres vragen. Je collega’s bij de klantenservice bijvoorbeeld: zijn veel in contact met de klant en kunnen tijdens ieder gesprek het bestaan van de nieuwsbrief vermelden, of om een e-mailadres vragen. Van groot belang is uiteraard wel dat er permissie wordt gevraagd om het adres toe te voegen aan je bestand en dat je hier duidelijk een toestemming voor krijgt.
3. Combineer on- en offline
Leg een inschrijfkaartje bij de kassa in je fysieke winkel waar de klant zijn of haar gegevens in kan vullen. Ze geven hun e-mailadres sneller als er een ‘beloning’ aan vast zit. Geef bijvoorbeeld een korting weg, of laat ze kans maken op een prijs. Ja, het werkt nog steeds. De klant heeft al iets gekocht bij je, dus het vertrouwen is er al. Voor je medewerkers zou je er – bij een x-aantal e-mailadressen per maand – een bonus aan kunnen hangen. Of een ‘adressenverzamelaar van de maand’-trofee.
4. Brochures of folders
Stuur je brochures of folders naar klanten? Laat hier zien dat er ook een geweldige digitale nieuwsbrief is en vermeld duidelijk de link naar het inschrijfformulier op je website.
5. In pakketten
Een link naar je inschrijfformulier op de pakbon of factuur kan zomaar een aantal adressen opleveren. Wordt de factuur digitaal verzonden? Ook dan is er vast wel ruimte voor een link naar het inschrijvingsformulier voor de nieuwsbrief. Gebruik hier bij wel de tip die hieronder staat: benoem de voordelen van het inschrijven!
6. Wees duidelijk over de voordelen
Waarom zou iemand je nieuwsbrief willen ontvangen? Vermeld duidelijk wat de voordelen zijn van je nieuwsbrief en toon een recente nieuwsbrief ook online. Vergeet daarbij niet de eerste tip rondom het belonen van inschrijvers. Een simpele kortingscode kan soms wonderen doen.
7. Integreer social media
Heb je een mooie Facebook pagina voor je bedrijf? Vertel wat er in je volgende nieuwsbrief staat, of laat de laatst verzonden nieuwsbrief zien (uiteraard niet zonder een linkje naar je inschrijfpagina). Nog mooier: integreer het inschrijfformulier op je Facebook-pagina.
8. Zorg voor een goede plek op je website
“Duh” hoor ik je denken, maar kijk eens rond op het internet. Je zal je nog verbazen over het aantal shops waar het aanmelden van de nieuwsbrief alleen onderaan in de footer staat. Denk niet alleen na over je homepage: op veel andere pagina’s kun je ook prima een aanmelding voor de nieuwsbrief kwijt.
9. Optimaliseer voor zoekmachines
Optimaliseer je site voor zoekmachines. Hoe beter je site wordt gevonden, hoe meer bezoekers er naar toe. Optimaliseer ook je populaire landingspagina’s en zorg er voor dat op deze pagina’s de mogelijkheid staat voor het aanmelden van je nieuwsbrief.
10. Stop niet bij deze 10 tips!
Er zijn nog heel veel meer mogelijkheden. Denk aan je winkelwagentje (en niet alleen de digitale), een pop-up op je website, beurzen en evenementen, link op de bedankpagina en ga zo maar door! Wees creatief en origineel, denk vanuit de journey van je klant, maar houd je wel aan de regels.
Vergeet niet: “De ontvanger moet bewust toestemming hebben gegeven voor aanmelding op de e-mailnieuwsbrief” en “Er moet duidelijk weergegeven worden op het inschrijfformulier waar de ontvanger toestemming voor geeft. Welke e-mails kan de ontvanger verwachten te ontvangen”.